SDP:n Ojala-Niemelä: Lapin laajakaistahankkeen jatko turvattava

Tiedotearkisto,Tiedotteet

 

-     Lappi voi menestyä vain, jos maakuntaan saadaan toimivat ja kohtuuhintaiset laajakaistayhteydet. Lapin laajakaistahankkeen jatko on nyt epäselvä, lisärahoituksen tarve on ilmeinen vuoden 2015 jälkeen. Maakunnan viesti on asunto- ja viestintäministeri Pia Viitaselle vierailulla Lapin asuinmaaseutufoorumissa Torniossa tehty selväksi. Jo kevään kehysriihessä on mahdollista osoittaa panostuksia alueen laajakaistayhteyksien parantamiseen, Ojala-Niemelä vaatii.

-     Tietoliikennemäärä kasvaa lähivuosina moninkertaisesti: viranomaisten sähköiset palvelut ja esimerkiksi etäopetus lisääntyvät ja toimiva verkko on jo pelkästään turvallisuuskysymys lappilaisille. Yhteydet ovat välttämättömät kaikille elinkeinoelämän aloille, mutta erityisesti matkailun kehittämiselle. Lapin laajakaistahankkeen jatko on kaikkea muuta kuin selvä; kaupallisilla operaattoreilla ei ole kiinnostusta laajamittaisiin kuituinvestointeihin Lapin hankealueella. Kunnat ja kyläverkko-osuuskunnat tekevät hyvää työtä mutta sinnekin tarvitaan rahoitusta, Ojala-Niemelä muistuttaa.

-     Langattomat tekniikat eivät poista valokuituyhteyksien rakentamisen tarvetta Lapissa. Langattomien yhteyksien ongelmat korostuvat maakunnan maantieteellisten erityispiirteiden, mm. korkeuserojen takia. Kiinteä runkoverkko mahdollistaisi myös julkisten palveluiden tuottamisen sähköisesti. Lapissa pitkien etäisyyksien takia sähköisten palveluiden kehittäminen on erittäin tärkeää ja osa hallitusohjelmassakin linjattuja periaatteita. Tekninen ympäristö sähköisten palvelujen käytölle täytyy saada kuntoon, Ojala-Niemelä toteaa.

-     Valokuituverkko maksaa itsensä takaisin: se on kertaluontoinen investointi, joka palautuu takaisin arvonlisä- ja ansioverotuloina käytännössä jo rakentamisaikana. Lisäksi se on pitkäikäinen ja yhteys on luotettava, Ojala-Niemelä muistuttaa. Erityisen haasteellisille alueille tarvitaan valtion toimesta erillisratkaisu, joka turvaa laajakaistarakentamisen myös näille alueille, Ojala-Niemelä toteaa.

Valtion rahoitusta tarvitaan vuoden 2015 vuoden loppuun mennessä 12 miljoonaa euroa ja lisäksi 7 miljoonaa euroa vuosille 2015-2020.

Lisätietoa:   Johanna Ojala-Niemelä 050 512 2663