Johanna Ojala-Niemelä (sd): puheenvuoro aiheeseen Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Suomen perustuslain 25 §:n muuttamisesta (3.6.2014)

Puheenvuorot eduskunnassa

Arvoisa herra puhemies! Ilolla tervehdin tätä ministerin linjausta tästä Lapista, että sillä on omia erityispiirteitä ja sitä ei yhdistetä muihin vaan hyväksytään tämä korkea äänikynnys.

Tämä on tietenkin niin, kuten edustaja Mustajärvi otti tässä esille, että Lapin osalta ratkaisu jää tekemättä. Mutta ratkaisu on se. Eihän muuta vaihtoehtoa ole kuin yhdistyä sitten Oulun kanssa. Silloin puhutaan jo puolesta Suomesta, jolloin henkiset ja taloudelliset resurssit ovat kyllä aika kovilla. Kun katsotaan, että nykyisin jo Lapin vaalipiiri on Simosta Utsjoelle 700 kilometriä sivu, niin täällä on toki moni eurovaaleissa ehdokkaana ollut, joissa oli vaalipiirinä koko valtakunta, mutta suuri se tulee olemaan näinkin. Tietenkin on sitten muita kaavailuja ollut, että yhdistettäisiin Taivalkoski, Pudasjärvi ja Kuusamo Lappiin. Mutta en kyllä näe sitäkään, että tämä olisi hyvä asia näin.