Monenlaisia tulkintoja budjetista

Kolumniarkisto,Kolumnit

Lapin radion pakina 4.9.2014

Monenlaisia tulkintoja budjetista

 

Eduskuntatyö on lähtenyt ripeästi käyntiin –  Paitsi, että Ukrainan tilanne on puhuttanut – syksystä tulee työntäyteinen budjettikäsittelyineen ja viimeisine lakiesityksineen tälle hallituskaudelle – tästä hetken kuluttua tällä taajuudella lisää.

 

Valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2015 on tänään tasan viikon vanha. SDP:n linja on tukea pieni ja keskituloisten ihmisten arkea. Kehyspäätöksessä keväällä runnottu lapsilisien leikkauspäätös oli puolueellemme sen verran vaikea, että pienituloisille lapsiperheille leikkaus haluttiin kompensoida. Suomen tiukka kehysbudjettikäytäntö esti leikkausten perumisen, joten tilalle luotiin lapsivähennys. Verotuksen lapsivähennys pieni- ja keskituloisille otetaan käyttöön vuonna 2015 ja lapsivähennys on 50 euroa lasta ja vanhempaa kohden ensimmäiseltä neljältä lapselta. Vähennys porrastetaan lapsiluvun mukaan ja se vähenee tulojen ylittäessä 36 000 euroa vuodessa. Yksinhuoltajat saavat vähennyksen kaksinkertaisena.

 

Budjettiriihessä päätettiin myös vahvistaa lapsiperheiden palveluita. Erittäin tärkeä ja kaikki lapsiperheitä koskeva sosiaalihuoltolain uudistus etenee. Syy uudistamiselle on se, ettei nykyisellä lainsäädännöllä sosiaalihuollossa enää pärjätä: sosiaalityöntekijät hukkuvat työtaakan alle, perheet eivät saa apua ennen kuin ovat lastensuojelun asiakkaita eli ennen kuin heistä on tehty lastensuojeluilmoitus, pehmeitä tapoja, kuten kotipalveluita, on tarjolla niukasti. Palveluiden painopisteen on oltava ennaltaehkäisyssä. Näihin on saatava parannus sillä lapsiperheiden ansaitsemat palvelut eivät ole toivotulla tasolla. Meillä on ollut viime vuosina monia epäonnistumisia viranomaisyhteistyössä ja jatkossa halutaan ehkäistä perhe- ja lastensurmia sekä Vilja Eerikan kaltaisia kohtaloita. Lain on tarkoitus tulla voimaan jo tammikuussa 2015 eli se on syksyn tärkeimpiä ja isoimpia lakipaketteja.

 

SDP:n tavoite oli korottaa takuueläkettä 10 eurolla ja eläketulovähennystä 100 eurolla. Kokoomuksen vastustuksesta johtuen takuueläkkeen korotuksesta jouduttiin luopumaan mutta eläketulovähennys saatiin läpi budjettiriihessä. Näin ollen pieni- ja keskituloisen eläkeläisen kukkaroon jää vuodessa noin 100 euroa enemmän rahaa. Uudistus koskee suurta joukkoa eläkeläisiä. Nämä päätökset lisäävät kotimaista ostovoimaa, mikä on tällä hetkellä enemmän kuin järkevää politiikkaa.

 

Toisin kuin on väitetty Infrahankkeiden osaltakaan Lappi ei ole jäänyt nuolemaan näppejään. II lisätalousarviossa päätettiin aloittaa valtakunnallisesti neljä elinkeinopoliittisesti tärkeää hanketta. Lapin osalta rahaa osoitettiin Kemin Isohaaran sillan korjaukseen. Työn jälki näkyy siinä, että Kaukosen sillan vihkiäisiä juhlitaan ensi viikolla ja VT 4:n korjaustyöt Rovaniemen kohdalla ovat alkaneet. Myös Kemijärven aseman ja entisen Stora Enson tehdasalueen välinen rata kunnostetaan ja sähköistetään.  Tämän lisäksi kaivosteollisuutta on tuettu yksittäisissä infra-hankkeissa.

 

Soklin osaltakaan en ole heittänyt kirvestä kaivoon. Viritin neuvotteluyhteyden valtiovarainministerin kabinetin ja Yaran välille juhannuksen alla ja tästä seurauksena on riihipöytäkirjassa kirjaus, että Soklin kaivoshankkeen liikenneinfrastruktuurivaihtoehtoja käsitellään hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyllä 2014. Ajatuksena on, että käydään asia kunnolla läpi ja neuvotellaan vielä yhtiön kanssa. Henkinen valmius lähteä infrainvestointiin on olemassa.

 

Kun lapsi- ja eläketulovähennyksestä saatiin sovittua, niin Kokoomuksen vaatimuksesta oppivelvollisuuden pidentämisestä oli puolestaan luovuttava. Tavoitteesta ei kuitenkaan tule pidemmällä tähtäimellä luopua, vaan ajaa voimallisesti nuorten syrjäytymisen ehkäisyä. Aikoinaan kun peruskoulua alettiin uudistamaan, niin uudistustyö alkoi Lapista. Myös budjettiriihessä perusopetukseen satsataan yhteensä 50 miljoonaa euroa. Raha osoitetaan koulupudokkaiden tukemiseen, luokkakokojen pienentämiseen, perusopetuksen parantamiseen sekä erityiskoulunkäyntiavustajiin. Nämä satsaukset ovat meidän koululaisten kannalta tärkeitä. Tässä Johanna Ojala-Niemelä – eduskunta.