Budjetin jälkilöylyt

Mielipidekirjoitukset

Pohjolan Sanomat 09.09.2014, Mielipide, LUKIJAMIELIPIDE, sivu 19

SDP:n linja on tukea pieni- ja keskituloisten ihmisten arkea. Kehyspäätöksessä keväällä runnottu lapsilisien leikkauspäätös oli puolueellemme sen verran vaikea, että pienituloisille lapsiperheille leikkaus haluttiin kompensoida. Suomen tiukka kehysbudjettikäytäntö esti leikkausten perumisen, joten tilalle luotiin lapsivähennys.Verotuksen lapsivähennys pieni- ja keskituloisille otetaan käyttöön vuonna 2015 ja lapsivähennys on 50 euroa lasta ja vanhempaa kohden ensimmäiseltä neljältä lapselta. Vähennys porrastetaan lapsiluvun mukaan ja se vähenee tulojen ylittäessä 36 000 euroa vuodessa. Yksinhuoltajat saavat vähennyksen kaksinkertaisena.

Budjettiriihessä päätettiin myös vahvistaa lapsiperheiden palveluita. Kaikkia lapsiperheitä koskeva sosiaalihuoltolain uudistus etenee. Nykyisellä lainsäädännöllä sosiaalihuollossa ei enää pärjätä: sosiaalityöntekijät hukkuvat työtaakan alle, perheet eivät saa apua ennen kuin ovat lastensuojelun asiakkaita ja pehmeitä tapoja, kuten kotipalveluita, on tarjolla niukasti.

Palveluiden painopisteen on oltava ennaltaehkäisyssä. Meillä on ollut viime vuosina monia epäonnistumisia viranomaisyhteistyössä ja jatkossa halutaan ehkäistä entistä paremmin perhe- ja lastensurmia. Laki tulee voimaan jo tammikuussa 2015.

SDP:n tavoite oli korottaa takuueläkettä 10 eurolla ja eläketulovähennystä 100 eurolla. Kokoomuksen vastustuksesta johtuen takuueläkkeen korotuksesta jouduttiin luopumaan, mutta eläketulovähennys saatiin läpi budjettiriihessä. Näin ollen pieni- ja keskituloisen eläkeläisen kukkaroon jää vuodessa noin 100 euroa enemmän rahaa. Tämä päätös lisää kotimaista ostovoimaa.

Toisin kuin on väitetty, infrahankkeiden osalta Lappi ei ole tällä hallituskaudella jäänyt nuolemaan näppejään. II lisätalousarviossa rahaa osoitettiin Kemin Isohaaran sillan korjaukseen.

Työn jälki näkyy myös siinä, että Kaukosen sillan vihkiäisiä juhlitaan tällä viikolla ja VT 4:n korjaustyöt Rovaniemen kohdalla ovat alkaneet. Myös Kemijärven aseman ja entisen Stora Enson tehdasalueen välinen rata kunnostetaan ja sähköistetään. Tämän lisäksi kaivosteollisuutta on tuettu yksittäisissä infra-hankkeissa.

Soklin osaltakaan en ole heittänyt kirvestä kaivoon. Riihipöytäkirjassa on kirjaus: “Soklin kaivoshankkeen liikenneinfrastruktuurivaihtoehtoja käsitellään hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa syksyllä 2014.” Ajatuksena on, että asia käydään kunnolla läpi ja neuvotellaan vielä yhtiön kanssa. Henkinen valmius lähteä infrainvestointiin on olemassa ja Itä-Lappi tarvitsee Soklin kaltaisen työllistävän hankkeen.

Johanna OjalaNiemelä