SDP:n Ojala-Niemelä: LNG-terminaalin investointipäätös iloinen uutinen Torniolle

Tiedotearkisto,Tiedotteet

 

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä iloitsee työ- ja elinkeinoministeriön tämänpäiväisestä päätöksestä myöntää yli 33 miljoonan euron investointituki Manga LNG Oy:lle Tornioon suunniteltua nesteytetyn maakaasun eli LNG:n tuotantoterminaalia varten.  

 

– Taloudellisesti vaikeina aikoina on hienoa saada Pohjois-Suomeen teollisuuden investointeja, erityisesti kun kyseessä on ympäristöystävällinen polttoaine, jonka tuotannon ja käytön lisäämiseksi Suomen on hyvä olla edelläkävijä.

 

– LNG-terminaaliverkoston toteutumisen kannalta terminaalihanke on erityisen tärkeä, ja se mm. lisäisi kilpailua polttoainemarkkinoilla, Ojala-Niemelä toteaa.

 

– Hankeen rakennusaikainen työllisyysvaikutus olisi noin 240 htv. Valmistuttuaan LNG-terminaali työllistäisi noin 7 vakituista kokoaikaista työntekijää.

 

– Tällaisena aikana yritykset varovat investointeja ja valtion tuki  parantaa hankkeen kannattavuutta ja vähentää hankkeeseen liittyviä taloudellisia riskejä, Ojala-Niemelä muistuttaa.

 

 

Suomessa on aloitettu massiiviset toimet ympäristön kannalta paremman, nesteytetyn maakaasun tuotannon ja käytön lisäämiseksi. LNG:n käyttö vähentää sekä rikki- että typpipäästöjä Itämerellä ja Suomi voi olla etunenässä uuden, puhtaamman teknologian edistäjänä. Nesteytettyä maakaasua (LNG, liquified natural gas) voidaan käyttää esimerkiksi laivoissa ja tehtaiden prosesseissa.  Sen rikki- ja hiilidioksidipäästöt ovat nykyisin meriliikenteessä käytettäviä polttoaineita alhaisemmat.

 

Pääsääntöisesti LNG käytettäisiin Manga LNG Oy:n taustalla olevien yritysten teollisissa prosesseissa, ja se korvaisi lähinnä nestekaasuja ja polttoöljyjä. Lisäksi LNG:tä käytettäisiin meriliikenteessä, jossa se korvaisi raskasta polttoöljyä. LNG:n positiiviset ympäristövaikutukset perustuvat LNG:n vähäpäästöisyyteen verrattuna muihin fossiilisiin polttoaineisiin, joita se korvaisi.

 

Manga LNG Oy:n omistavat Outokumpu Oyj (45 %), SSAB (25 %), Skangass Oy (25 %) ja EPV Energia Oy (5 %).

 

Lisätietoja:

Johanna Ojala-Niemelä

050 512 2663