Johanna Ojala-Niemelä (sd): puheenvuoro aiheeseen Ajankohtaiskeskustelu Suomen ja Venäjän suhteista (14.1.2015)

Puheenvuorot eduskunnassa

Arvoisa herra puhemies! Näillä pakotteilla ja ruplan arvon laskulla on vaikutuksia Suomeen ja suomalaisiin. Monilla paikkakunnilla rajalla kaupan osuus on ylimitoitettu asukaslukuun verrattuna. Nyt, kun rajakauppa on laskenut jopa 50 prosenttia, eli puolet on vähentynyt, niin täällä on suoranaisia vaikeuksia, liikkeitä on vaikeuksissa, ja tietenkin tämä näkyy työllisyystilanteessa.

Samoin matkailun osalta on valitettavaa, että nuo matkailuvirrat ovat kääntyneet Suomesta Venäjälle päin, eli Pietarissa esimerkiksi on hotelleja, joita voi varata puoleen hintaan, ja syöminen on edullista. Mutta toivoisi, että tämä virta kääntyisi pian takaisin Suomen suuntaan ja tulisi matkailijoita entiseen tapaan. Tämä talvi on ollut esimerkiksi Lapissa vaikea.

Siitä olen tyytyväinen, että arktiset asiat ovat kulkeneet kuitenkin omia latujaan, eli on pystytty pitämään näitä kontakteja ja yhteyksiä yllä tästä Ukrainan tilanteesta huolimatta.

Tuosta kieliasiasta vielä sanon, että esimerkiksi Sallan rajalukio on tärkeä. Siellä koulutetaan venäjänkielisiä, jotka ovat suomentaitoisia, ja näistä tulee hyviä Suomen lähettiläitä Venäjälle.