Lapin radion pakina hallitusohjelmasta

Kolumniarkisto,Kolumnit

Hyvät Lapin radion kuulijat,

 

Vaaleista on tovi, joissa suomalaiset äänestivät valtaan oikeistolaisen hallituksen. Nyt sulattelemme tuoretta hallitusohjelmaa, joka lisää yhteiskunnan eriarvoistumista.

 

Tällä viikolla eduskunnassa ryhdyttiin käsittelemään hallitusohjelmaa. Sosialidemokraattien kansanedustajana ensireaktiona on järkytys siitä, millaisella voimalla hallitus käy heikompiosaisten kukkarolle. Työttömät, pienituloiset eläkeläiset, opiskelijat, lapsiperheet ja paljon sairastavat ovat leikkauslistan kärjessä.

 

Indeksijäädytys, Kela-etuuksien heikentäminen, sähkö- ja kiinteistö sekä lämmityspolttoaineiden verojen korotukset sekä palvelumaksujen nostot iskevät kipeimmin juuri pienituloiseen väestönosaamme.  Takuueläkkeen korotus on myönteinen asia, mutta se kohdentuu vain todella pieneen osaan köyhyysrajalla elävistä eläkkeensaajistamme. Eläkkeensaajat saavat kannettavakseen myös eläkkeensaajien asumistukeen kohdistuvat leikkaukset, kun se yhdistetään yleiseen asumistukeen.

 

Hallitus puuttuu kovalla kädellä lapsiperheiden palveluihin. Päivähoidossa ryhmäkokoja kasvatetaan, päivähoitomaksuja korotetaan ja subjektiivista päivähoitoa rajoitetaan. Lisäksi kun esikoululaiset saavat neljä tuntia päivässä esiopetusta ja tämän lisäksi päivähoitoa, niin päivittäinen päivähoidon osuus on tarkoitus korvata maksullisella kerhotoiminnalla. Myös lapsilisien indeksisidonnaisuus poistetaan.

 

Viime hallituskausi kaikkine karikkoineen näytti, että sopeutusta voidaan tehdä myös niin, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ihmiset säästetään pahimmilta iskuilta. Hallitus sopeutti 6  miljardilla eurolla valtion taloutta niin, että samalla kaikkein pienimpiä etuuksia pystyttiin samalla nostamaan.

Nyt tämän hallituksen toimesta sosiaalietuuksiin kohdistuvat suorat leikkaukset ovat 800 miljoonaa euroa ja indeksileikkausten kautta etuuksista noin 850 miljoonaa euroa. Missä on tämän hallituksen sosiaalinen omatunto? Nyt ymmärrän, miksi sosialidemokraatteja ei kelpuutettu hallitukseen: tämä olisi ollut meille sietämätön linja.

 

Olen huolissani myös Suomen nuorista ja opiskelijoista kun peruskoulun, toisenasteen ja korkeakoulujen toimintaedellytyksiä sekä opintososiaalisia etuuksia heikennetään rajulla kädellä. Etenkin keskusta ja kokoomus lupasivat, ettei koulutuksesta leikata ja kuinkas kävikään. Nyt on eri ääni kellossa.

 

Näiden vaalien jälkeen, voi kysyä, mikä on äänestäjän kuluttajan suoja? Perussuomalaisina en olisi erityisen ylpeitä tavasta, jolla kannatus lunastettiin: petetyillä lupauksilla. Puolueen taholta isosti kampanjoitu autoveroale jäi pannukakuksi. Se, jolla on varaa, ostaa uusi auto saa kosmeettisen alennuksen autoveroon, mutta samanaikaisesti se kerätään muilta auton käyttäjiltä ajoneuvoveron muodossa takaisin. Tällöin kärsivät eniten maaseudulla autoa paljon käyttävät pieni- ja keskituloiset.

 

Erityisesti ihmettelen, miten perussuomalaiset ovat voineet allekirjoittaa hallitusohjelman. Puheet pienen ihmisen tai Suomen suurimmasta työväen puolueesta ovat vain sanahelinää. Tämän osoittaa yhteiskuntasopimus, jossa jo neuvottelutilanne on täysin epätasapainoinen. Hallitus on asettanut speksit ja tiukan aikataulun ja syylliset ovat jo valmiiksi naulittu. Jos kävisi niin, että yhteiskunta sopimus syystä tai toisesta epäonnistuisi, niin hallitus voi sanoa, että joudumme valitettavasti leikkaamaan, koska palkansaajapuoli ei taipunut yhteiskuntasopimukseen.  Syyttävä sormi osoittaa jo valmiiksi Pitkänsillan tuolle puolen.  Palkansaajilta odotetaan 100 lisätyötuntia tai 5 prosentin palkanalennusta, on väläytelty pekkaspäivien poistoa ja viimeisimpänä Häkämies pyhäkorvausten poistamista. Neuvottelusta ei tässä ole enää kyse vaan uhkailusta ja sanelusta.

 

Liikenneinfra hankkeiden osalta on odotukset ovat nyt Lapissa korkealla. Tähän toivottavasti lappilaiset hallituspuolueiden edustajat pystyvät vastaamaan. Elinkeinoelämän ja biotalouden panostusten voi toivoa luovan työtä ja toimeentuloa myös Lappiin. Hyvänä pidän myös omaishoitajien tilanteen helpottamista sekä lastensuojeluun luvattuja lisäresursseja.

 

Suomi ei ole tämän hallituskauden jälkeen enää sama maa. Surullisena katson tätä kehitystä, mutta SDP tulee tarjoamaan oppositiosta oikeudenmukaisemman vaihtoehdon hallituksen linjalle.

5.6.2015