Lapin radio: Täällä eduskunta – Johanna Ojala-Niemelä

Kolumniarkisto,Kolumnit

Lapin radio 7.8.2015 : Täällä eduskunta – Johanna Ojala-Niemelä

Eduskunta on istuntotauolla, mutta politiikassa aiheita on ollut runsaudeksi asti. Kuumia teemoja ovat olleet energiakysymykset, yhteiskuntasopimus, Kreikan apupaketit kuin Immos-kohukin. Näistä hetken päästä lisää…. äänessä Johanna Ojala- Niemelä.

 

Tämän viikon positiivinen uutinen tuli energia markkinoilta. Fennovoima on pystynyt nostamaan kotimaisen omistusosuuden eduskunnan ja hallituksen edellyttämälle yli 60 prosentin tasolle kun mukaan lähtivät rakennusyhtiö SRV, Outokumpu ja Fortum. Erityisesti suomalaiselle energiaintensiiviselle teollisuudelle hanke on tärkeä.

 

Ydinvoimalahanke näyttää taas vaihteeksi etenevän suunnitelmien mukaan. Suomi tarvitsee yksityisellä rahalla tehtyjä investointeja ja siksi olen seisonut hankkeen takana. Toki reunaehtojen mukaisesti, joista kotimaisen omistajuuden suuri osuus on yksi. Toivottavasti rakennustyöt saadaan käyntiin ja sitä myötä taloudellista aktiivisuutta alueelle aina Lappia myöten. Hankkeella on merkittävät työllisyysvaikutukset.

 

Tällä viikolla sovittiin myös yhteiskuntasopimuksen seuraavista askeleista. Kevään kompuroinnin jälkeen hallitus on onneksi lähtenyt viemään yhteiskuntasopimusta eteenpäin neuvotellen eikä kiristäen. Suomi tarvitsee vakautta työmarkkinoille mutta palkansaajat eivät voi olla laman ainoita maksumiehiä; elinkeinoelämää ja työnantajia tarvitaan mukaan tekemään uudistuksia yhdessä työntekijäosapuolen kanssa. Sipilän hallituksen tapa sanella ehdot etukäteen ei tuottanut tulosta vaan edetä pitää neuvotellen ja sopien. Insinöörin suoraviivaisuus ei toimi yhteiskuntapolitiikassa, vaan tarvitaan yhteistyötä.

 

Näyttää kuitenkin vielä siltä, että yhteiskuntasopimus on lähinnä työmarkkina eli palkkaratkaisu. Miksi mukana eivät ole palkansaajien lisäksi opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, itsensätyöllistäjät ja yrittäjät sekä maanviljelijät. Yhteiskunta ei rajaudu pelkästään työmarkkinoihin. Kaikkia väestöryhmiä ja niiden edustajia kannattaisi nyt kuunnella työllisyys- ja säästölääkkeistä, mikäli todellinen yhteiskuntasopimus halutaan saada aikaan.

 

Kesän aikana olemme saaneet kuulla ikäviä uutisia työttömyyden heikentymisestä ja työllisyysmäärärahojen loppumisesta ympäri maata. Jopa uusille yrityksille myönnettävät starttirahat ovat lopussa. Se jos mikä vähentää paljon toivottua taloudellista toimeliaisuutta kotimaassa. Hallituksen täytyy syksyllä ensi töikseen ottaa vaatimukset työllisyysmäärärahalisäyksistä tosissaan.

 

Sipilän hallitus kaavailee suuria julkisen talouden menoleikkauksia, joiden se katsoo olevan välttämättömiä talouden vakauttamiseksi ja vahvistamiseksi.

Valtiovarainministeriön hallitusohjelman vaikutuksista tekemien laskelmien perusteella on osoittautunut, että menoleikkaukset huonontavat ennestään heikoimmassa asemassa olevien asemaa. Tätä ei voi hyväksyä. Harmillista on, että suunnitellut leikkaukset perusturvaan tekee edellisen hallituksen toimet perusturvan nostamisesta tyhjiksi.

 

Syyskuun budjettiriihessä tärkeä linjakysymys on, miten tehokkaimmin käydään hyvinvointiyhteiskunnan varjoissa vaanivaa köyhyyttä vastaan. Tulo- ja veropolitiikassa tarvitaan tarkoin kohdennettuja toimia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien arkisen toimeentulon helpottamiseksi. Listalla ovat niin vähävaraisten lapsiperheiden, koulupudokkaiden, pitkäaikaistyöttömien, vajaakuntoisten, velkaantuneiden kuin köyhimpien eläkeläisten asiat.

 

Tänä kesänä myös ääriliikkeiden nousu on nostanut päätään Suomessa Immos-kohun myötä. On ollut ilahduttavaa huomata, että kansalaiset ovat olleet sankoin joukoin liikkeellä monikulttuurisuuden puolesta rasismia ja muukalaisvihaa vastaan. Köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisy on paras tapa kitkeä näiden ilmiöiden kasvualusta. Jokaisena päivänä – jokaisen meistä – on huolehdittava siitä, että ihmisarvo on jakamaton ja olemme tasavertaisia.

 

 

 

Johanna Ojala-Niemelä

Eduskunta