Lapin saatava oma aluehallintovirasto

Tiedotearkisto,Tiedotteet

Tiedote 26.1.2016

Lapin saatava oma aluehallintovirasto – Lapilla alueena leimallisia asioita, jotka täytyy päättää lähellä kansalaisia

Selvityshenkilö, ministeri Tarasti, on tänään 26.1. jättänyt ministeri Vehviläiselle esityksensä aluehallinnon uudistamiseksi.

 

– Tervehdin ilolla ministeri Tarastin esitystä aluehallinnon uudistamiseksi. Vanhasen II hallituksen aikana luotu Avi-Ely-maakuntarakenne on osoittautunut vaikeaksi ja se ei palvele kansalaisia parhaalla mahdollisella tavalla, Ojala-Niemelä toteaa.

 

– Nyt on huolehdittava, ettei päätöksenteko karkaa kauemmas lappilaisista aluehallintouudistuksen myötä, Ojala-Niemelä toteaa. Edunvalvonnallisesti lappilaisittain avainkysymys on, että Lappi saa oman aluehallintoviraston ja siihen ympäristövastuualueen, Ojala-Niemelä painottaa. On Lapin kannalta erittäin huono asia, jos aluehallintovirasto tulee Ouluun ja nykyisin Lapin AVI:ssa olevat asiat päätettäisiin jatkossa siellä, Ojala-Niemelä muistuttaa.

 

Lapilla on tällä hetkellä oma aluehallintovirasti eli Lapin AVI sekä oma Lapin Ely-keskus.

 

– Lapin aluehallintovirastossa ei ole ympäristölupa-vastuualuetta, vaan Lapin asiat hoitaa Oulu. Lapin ELY-keskuksessa on iso ympäristövastuualue. Iso edunvalvonnallinen kysymys on, että Lappiin saataisiin oma ympäristövastuualue, eikä kaikkea keskitettäisi Ouluun, Ojala-Niemelä painottaa.

 

– Sen sijaan Ojala-Niemelä kummeksuu Tarastin esitystä pääaluehallintovirastosta pääjohtajineen. Tämä  tarkoittaisi kaksiportaisen valtion aluehallinnon synnyttämistä ja AVIen itsenäisyyden menettämistä. AVIt eivät jatkossa olisi itsenäisiä, jos pääaluehallintovirasto jatkossa määräisi tehtävät ja resurssit. Tämä lisäisi vain tehottomuutta ja byrokratiaa, Ojala-Niemelä toteaa.

 

– On muistettava, että Lappi eroaa monessa mielessä eteläisimmistä maakunnista. Meillä on esimerkiksi saamelais- ja poroasiat, joiden hoitaminen täytyy tapahtua paikallisesti sekä kolmen valtakunnan raja, Ojala-Niemelä toteaa.

 

Ojala-Niemelä on tullut valituksi 21.12.2015 Aluehallinnon uudistuksen parlamentaariseen seurantaryhmän jäseneksi.

 

Lisätietoja:

Johanna Ojala-Niemelä

p. 050 512 2663