ILMA SAKEANA HUOLEN AIHEITA

Kolumniarkisto,Kolumnit

 

 

Pari viikkoa sitten perussuomalainen oikeus- ja työministeri Lindström esitteli käräjäoikeusverkoston tulevia muutoksia. Uudistuksesta on turha puhua, koska kyse on puhtaasti käräjäoikeusverkoston rankasta karsimisesta ja palveluiden heikennyksistä. Ministerin esittelemän ehdotuksen mukaan Kemin käräjäoikeus lakkautettaisiin, minkä lisäksi istuntopaikka loppuu Torniosta. Kemiin jäljelle jäisi vain sivukanslia ja Lappiin jäisi yksi käräjäoikeus Rovaniemelle.

 

Käräjäoikeuksien vähentäminen johtaa siihen, että monilla kansalaisilla matka lähimpään käräjäoikeuteen voi muodostua kohtuuttoman pitkäksi. Nyt kustannuksia sälytetään asiakkaiden maksettavaksi ja kynnys turvautua oikeuslaitoksen tarjoamaan oikeusturvaan entisestään nousee.

 

Muutos lisää kansalaisten alueellista eriarvoisuutta ja heikentää oikeudenhoitoon liittyvien palveluiden saatavuutta. Lainkäyttö käräjäoikeuksissa perustuu suurelta osin asianosaisten henkilökohtaiseen läsnäoloon. Oikeusturvan saatavuuden kannalta tuomioistuinten saavutettavuudella on suuri merkitys.

 

Nyt ollaan menossa kipurajan yli siinä, paljonko käräjäoikeusverkkoa voidaan supistaa. Rovaniemen hallinto-oikeuden lakkauttaminen ja yhdistäminen Ouluun on jo osoittanut, ettei säästöjä syntynyt ja käsittelyajat päinvastoin pitenivät. Lisäksi summaaristen asioiden siirto Lapista Oulun ja Kainuun käräjäoikeuksiin johtaa väistämättä henkilöstövähennyksiin.

 

Toinen huolenaihe alueella liittyy Finnairin viimeaikaisiin päätöksiin perua kotimaan lentoja. Operoijana toimii Nordic Regional Airlines. Alkuvuoden aikana kotimaan lentoja on peruttu runsaasti vedoten miehistöpulaan. Lapissa eletään kuuminta matkailusesonkia ja peruuntuneet vuorot rokottavat varmasti matkailuyrittäjien asiakaskuntaa. Finnair on valtion enemmistöosuudella omistama yhtiö ja omistajaohjaus on pääministeri Sipilän käsissä.

 

Jätin asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen ja nyt odotan siihen vastausta. Hallituksen tulee vahvistaa omistajaohjauspolitiikkaa, jotta tämänkaltaisilta tilanteilta vältytään jatkossa. Väistämättä tulee mieleen, onko toiminta tarkoitushakuista, jossa kotimaan lentoliikennettä ajetaan alas kantamatta yhteiskunnallista vastuuta. Matkustajamäärien raju lasku voi olla pienelle maakuntakentälle kohtalokas.

 

Myös koulutuskysymykset ovat puhuttaneet laajalti koko maakunnassa. Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun kampusten merkitys on kullekin seutukunnalle tärkeä. Tavoite on yhteinen: säilyttää lappilaisten opiskelijoiden koulutuspaikat. Tämän turvaamiseksi Rovaniemen kaupunki päätti myydä Lapin yliopistolle ammattikorkeakoulun osakekannan.

 

Tarkoituksena on edetä muutamia vuosia rakenteilla olleen konserniajattelun pohjalta niin, että Lappiin syntyy yksi voimakas kolmannen asteen eli korkea-asteen toimija, jota lakkauttamispuheet eivät enää hetkauta. Pyrkimyksenä on, että saataisiin turvattua Lapissa niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulun toiminta siinä laajuudessa, johon ne on saatu tähän päivään mennessä kehitettyä.

 

Läpiviety prosessi ei kuitenkaan saa osaltani pelkkää kiitosta. Olisin toivonut, että asiassa olisi löydetty yhteinen sävel Meri-Lapin alueen kanssa. Juuri nyt tarvitaan koko maakunnan yhteishenkeä ja tekoja, jotka palauttavat luottamuksen seutukuntien välille. Yhteistyön rakentaminen on tärkeää etenkin kun tulossa on vielä sotea- ja koko itsehallintoa koskevat ratkaisut.

 

Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

kansanedustaja

Kolumni Kemi-Tornio lehdessä 9.3.2016