SDP:n Ojala-Niemelä: Hallituksen kehysriihi oli pettymys

Tiedotearkisto,Tiedotteet

Tiedote 6.4.2016

Hallituksen kehysneuvottelujen tulos oli jälleen pettymys ja karua luettavaa pienituloisille.

 

–         Hallituksen aikaisemmin päättämät indeksileikkaukset eivät toteutuneet matalan inflaation vuoksi ja nyt tehdään 0.85 prosentin suuruinen leikkaus kaikkiin vastaaviin menoihin. Itselleni on ollut yllätys, millaisella vimmalla hallitus käy pienituloisten ja heikompiosaisten kimppuun, Ojala-Niemelä ihmettelee. Nyt leikkurin alle joutuvat niin lapsilisät, vähimmäispäivärahat, kansaneläkkeet, sairauspäivärahat kuin monet muutkin etuudet. Lisäksi kuntien asiakasmaksuihin säädetään vähimmäismaksurajat.  Laman maksajina ovat jälleen köyhät ja sairaat, Ojala-Niemelä muistuttaa.

 

Perussuomalaisten hallitusvastuu on osoittautunut omakotitaloasujien ja autoilijoiden kannalta karuksi: ensin korotettiin ajoneuvoveroa ja kehysriihessä vuoroon tuli reilu bensaveron korotus ja nyt korotetaan vielä kiinteistöveron alarajaa.

 

–         Haluaisin kuulla myös Lapin keskustalaisten terveiset maakunnan ihmisille, joille auto on välttämätön päivittäiseen liikkumiseen? Bensaveron korotus rokottaa eniten maakunnan ihmisiä, joiden on mahdotonta vaihtaa auto julkiseen liikenteeseen sen puuttuessa. Entä ikäihmiset, jotka asuvat isoa omakotitaloa ja joutuvat liikkumaan autolla?  Ojala-Niemelä kysyy.

 

Kehysriihen kasvu- ja työllisyyspanostukset ovat vaatimattomat.

 

–         Hallitus aikoo näivettää Suomen ja kansalaisten ostovoiman leikkaamalla. Nyt tarvittaisiin panostuksia työllisyyteen ja kasvuun, niin että ihmiset voisivat uskoa parempien aikojen pian koittavan. Hallituksen toiminta on soutamista ja huopaamista leikkausten ja pienten panostusten välillä. Nyt satsataan muutamiin liikennehankkeisiin, mutta samaan aikaan perusväylänpidosta säästetään, jolloin olemassa olevien teiden kunto entisestään rappeutuu, Ojala-Niemelä toteaa.

 

–     Pieni valopilkku on Valtatie 4 Oulu-Kemi –hanke, jolla parannetaan yhteysvälin turvallisuutta ja sujuvuutta sekä vähennetään Oulun kohdan ruuhkia. Hankkeella myös parannetaan elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuutta. Valtatie 4 on Pohjois-Suomen merkittävin liikenneyhteys ja osa kansainvälistä TEN-T ydinverkkoa ja on hyvä, että työt Oulun päässä päästään aloittamaan. Harmillista kuitenkin, että muu laaja Lapin maakunta sen sijaan jätettiin nuolemaan näppejään, voikin kysyä, missä ne Lapin tietyöt?

 

 

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä

050 512 2663