KUSTI LAKKASI POLKEMASTA

Kolumniarkisto,Kolumnit

 

Postinjakelun viivästykset ovat piinanneet Lappia jo pitkään. Tänä kesänä monen mitta on läikkynyt yli. Ihmisten arjen hoitaminen hankaloituu kohtuuttomasti, jos kirje lääkäriajasta tulee vasta sitten kun aika on jo mennyt. Myös useita päiviä myöhässä tulevat lehdet harmittavat, vaikka lehtien jakelu ei kuulukaan postin yleisjakeluvelvoitteen piiriin. Entä sitten yritykset ja järjestöt ja niille aiheutunut haitta? Tilaisuuksia on jouduttu perumaan, tieto jäänyt saapumatta ja tällä on mielipahan lisäksi myös kustannusvaikutuksia.

 

Meidän paikallisessa aviisissa kysyttiin aiheellisesti, missä menee raja, että valtiovalta voi tai aikoo puuttua tilanteeseen? Viestintävirasto voi moitiskella Postia, mutta tehokkaampaa varmasti olisi jo omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Sipilä ottaisi Postin johdon puhutteluun. Ei ole hyväksyttävää, että Posti jättää lakia noudattamatta sairaspoissaoloihin vedoten. Kyllä Postin kokoisen työnantajan täytyy osata ennakoida flunssa-aallot ja lomat lisähenkilökunnan palkkaamisella.

 

Koko postiala on myllerryksessä. Postilain 1. uudistus käsiteltiin tänä keväänä eduskunnassa. Yritykset pääsevät tuottavimmille postimarkkinoille ja sieltä myös pois nyt nopealla aikataululla pelkällä ilmoitusmenettelyllä. Samaan aikaan valtionyhtiö Postilla on velvollisuus järjestää postipalvelut koko maassa. Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelussa on nyt postilain 2. uudistus, jossa on tarkoitus käsitellä postipalvelujen järjestämistä mm. yleispalveluvelvoitetta. Ei ole ihme, että markkinaehtoisesti toimiva valtionyhtiö Posti haluaisi eroon 5-päiväisestä jakeluvelvoitteestaan, jota muilla ei ole.  Kansalaisten peruspostipalveluista, varsinkaan haja-asutusalueilla, ei ole kiinnostunut yksikään toimija. Ainakaan ilman veronmaksajien tukea.

 

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi on jo ehdottanut siirtymistä 3-päiväiseen jakeluun kaupungeissa. Onko vaihtoehtona siis vain palvelutason heikentäminen? Vaikuttaakin siltä, Lappi toimii jo nyt Postin tulevan uudistuksen ennakkonäyttämönä ja lappilaisia totutetaan viivästyneisiin ja vain pari kertaa viikossa jaettuun postiin. Kesän palautteen perusteella ajatus 3-päiväisestä jakelusta sopii haudata ja miettiä vielä kerran, miten postin kaltainen peruspalvelu voidaan taata koko maassa.

 

Valitettavasti vanha sanonta:  “Kyllä posti kulkee, kun Kusti polkee” ei vastaa enää tätä päivää. Nyt hallituksen onkin pantava parastaan, että Kusti saadaan taas polkemaan. Lappilaisilla ei ole varaa odottaa päivääkään.

 

Johanna Ojala-Niemelä (sd.)

Kansanedustaja
Kolumni Kemi-Torniolehdessä 28.8.2016