Hoitajien määrällä on väliä – hallitus säästää vanhustenhoidosta

Kolumniarkisto,Kolumnit

Hallitus on päättänyt heikentää eniten apua tarvitsevien ikäihmisten hoivaa. Tämä tehdään vähentämällä hoitohenkilökunnan määrää. Tavoitteena on osana valtiontalouden säästöjä, leikata vanhusten palveluista jopa 70 miljoonan euroa. Yksi keino säästöjen saavuttamiseksi on hoitajamitoituksen lasku. Mikäli hallituksen suunnitelma toteutuu, laskettaisiin hoitajien vähimmäismitoitusta 0,5:sta 0,4:ään. Esimerkiksi vuonna 2014 tehostetussa palveluasumisen yksiköissä hoitajamitoitus oli keskimäärin 0,62.

 

Vanhuspalvelut ja niiden laatu ovat jatkuvasti lehtien otsikoissa. Hoitajamitoitus ei yksin paranna kaikkia ongelmia. Heille, jotka tarvitsevat kaikkein eniten apua arjessaan ja ovat eniten riippuvaisia hoivasta, sillä on väliä, kuinka monta hoitajaa on työvuorossa. 0,4-mitoitus tarkoittaa, että 14 vanhuksen hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on vain yksi ainoa hoitaja. Vuonna 2012 kaikki eduskunnassa kantoivat huolta hoitajien määrän riittävyydestä. Silloin sovittu 0,5-hoitajamitoitus mahdollisti sen, että 14 henkilöä hoitaa sekä aamu- että iltavuorossa edes kaksi hoitajaa. Nyt hallitus on tätä rajaa laskemassa.

 

Viime hallituskaudella SDP:n vahvalla vaikutuksella säädettiin historiallinen vanhuspalvelulaki. Siinä vahvistettiin osallisuutta, parannettiin mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hoitoon ja hoivaan sekä lisättiin ikäihmisten ja vanhusten aseman ennakointia kaikessa päätöksenteossa. Nyt Sipilän hallitus on reilun vuoden istumisen jälkeen jo romuttamassa tätä lakia. Henkilöstömitoitusta laatusuosituksessa alennetaan tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa ja vanhuspalvelulaista poistetaan eräitä osatehtäviä. 

 

Hoitajamitoituksen lasku on tyrmätty paitsi hoitajien, myös asiantuntijoiden keskuudesta. Osa jopa hallituksen omista kansanedustajista vastustaa suunnitelmia, joilla olisi kohtalokkaat seuraukset niin ikäihmisille mutta myös jo nyt äärirajoilla työskenteleville hoitajille. Valitukset hoitovirheistä, henkilöstön jaksamisongelmat, osaavan työvoiman saatavuusongelmat, sekä omaisten huoli ja vastuun kasvaminen hoidosta tulevat olemaan tämän päätöksen seurauksia. Puhumattakaan asiakkaan, ikäihmisen näkökulmasta. 

 

Miltä tuntuu, jos ainoat päivän aikana koskettavat kädet ovat kiireiset tai yöpaitaa ei ehditä vaihtaa päivävaatteisiin ennen puoltapäivää? Millainen on elämän laatu, jos päivästä toiseen iltatoimet alkavat jo tunteja ennen nukkumaanmenoa ja ruuan joutuu aina syömään kiireessä ja kylmänä? Ulkoilusta moni vanhus saa vain haaveilla jo nyt. 

 

Eduskunta on esittänyt tahtotilansa siitä, että hoitajamitoitus täytyy kirjata lakiin. Näin ei ole toimittu. Eduskunta asetti tiukat ponnet vanhuspalvelulain käsittelyn yhteydessä, joissa todettiin, että hallitus arvioi henkilöstömitoituksen toteutumisen vuoden 2014 aikana. Näin toimittiinkin. Edellisen hallituksen peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) teetti lakimuutokseen suosituksen kirjaamisesta lakiin. Asia ei kuitenkaan edennyt hallituskumppaneiden vastustuksen takia. Nyt mitoitusta ollaan heikentämässä edelleen. Sipilän hallitus voi halutessaan korjata hoitajamitoituksen inhimillisyyden nimissä. 

 

Johanna Ojala-Niemelä (Sd.)

Kansanedustaja

 

Kolumni Uusi Rovaniemi lehdessä