Tenon kalastussopimus hyväksytään ilman paikallisten tukea

Tiedotearkisto,Tiedotteet

Tiedote 22.3.2017

 

Eduskunta äänesti tänään maa-ja metsätalousvaliokunnan mietinnöstä Tenon kalastussopimukseen liittyen. Lapin kansanedustajat Johanna Ojala-Niemelä ja Markus Mustajärvi paheksuvat sopimuksen hyväksymistä vastoin paikallisten mielipidettä. Muut Lapin kansanedustajat puolsivat sopimusta tai olivat poissa kiusallisesta äänestyksestä.

 

–         Sopimuksen hyväksyminen on ongelmallista niin saamelaisten, matkailuyrittäjien kuin muiden paikallisten ihmisten näkökulmasta. Sopimus on Suomen kannalta huono ja neuvottelut tulisi aloittaa uudelleen, kansanedustajat vaativat.

 

–         Lapin kaikki kansanedustajat ovat olleet yhtenä rintamana Tenon sopimusluonnosta vastaan, mutta nyt Lapin keskustalaiset kansanedustajat ovat kuitenkin eduskunnassa puoltamassa sopimusta. Milloin mieli muuttui, kysyvät Ojala-Niemelä ja Mustajärvi.

 

–         Sopimus on huono saamelaisten yhden perinne-elinkeinon eli lohen pyynnin kannalta. Kalastaminen kuuluu hyvin olennaisesti ja erottamattomasti perinteiseen saamelaiseen elämänmuotoon. Mahdollisuutta perinteisten pyydysten käyttöön rajoitetaan, mikä kaventaa osaltaan saamelaiskulttuurin harjoittamismahdollisuuksia. Sopimuksen hyväksymisen myötä vaarana on, että kulttuuri, perinnetyö ja sitä kautta saamenkieli katoaa, Ojala-Niemelä ja Mustajärvi toteavat.

 

–         Alueen perusta on lohen pyynti, jota nyt ollaan näennäisesti lohen suojelun nimissä tiukasti rajoittamassa. Kalastusmatkailua koskevat rajoitukset esitetään toteutettavaksi vähentämällä kalastuslupien määrää noin kolmasosalla verrattuna viime vuosina vallinneeseen tasoon. Tämä tulee aiheuttamaan matkailuelinkeinolle ongelmia ja muutospaineita. On erittäin tärkeää, että matkailukalastuksen edellytykset turvataan, korostavat Ojala-Niemelä ja Mustajärvi.

 

Lisätiedot:

Johanna Ojala-Niemelä

050 512 2663

 

Markus Mustajärvi

050 511 3133