Tiedote: Ojala-Niemelä kysyy Kulmunilta; Missä Lapin edunvalvonta – budjettiriihi pettymys Kemin satamalle

Tiedotearkisto,Tiedotteet

Tiedote 31.8.2017

Vapaa julkaistavaksi

 

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on pettynyt Lapin keskustalaisten kansanedustajien toimintaan hallituksessa, koska Kemin satamahanke loisti poissaolollaan budjettiriihen päätöksissä.

 

         Lapin edunvalvonta ontuu nyt pahasti; kysyn suoraan Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmunilta, miksi Kemin sataman syventäminen ei ole Kokkolan rinnalla, kun budjettiriihen päätöksiä esiteltiin? Unohtuiko se vai eikö keskustalaiset ministerit ole vakuuttuneet hankkeen tarpeellisuudesta, Ojala-Niemelä kysyy. 

 

         Kokkolan satama sai nyt 45 miljoonan euron hankkeen ja Oulun sataman syventämisestä on päätetty jo aiemmin. Oulun satamalle myönnetyn rahoituksen myötä odotukset olivat korkealla myös Kemin Ajoksen syventämisen osalta. Kemin sataman syventäminen 12 metriin nykyisestä 10 metristä mahdollistaisi laivojen kuljetuskapasiteetin kaksinkertaistamisen, millä on ratkaiseva merkitys malmivirtojen kuljetustalouteen ja siten sataman valintaan. Liikenneviraston mukaan Kemin sataman investointi on noin 21,2 miljoonaa euroa.

 

         Kemi jää nyt pahasti varjoon kun Perämeren muita satamia kunnostetaan. Tämä voi olla kohtalokasta koko Lapin teollisuuden työpaikoille ja yritysten toimintamahdollisuuksille, Ojala-Niemelä toteaa.

 

         Lapin kansanedustajat ovat yhdessä todenneet Kemin sataman tärkeän roolin, mikä  korostuu koko Lapin alueen teollisuuden vientisatamana, kaivosten mineraalien kuljetusväylänä sekä myöskin Kemin Bio-diesel laitoksen raaka-aineiden kuljetusväylänä.  Sataman sijainti on optimaalinen Lapin malmivirtojen kuljetustehokkuuden ja ympäristövaikutustenkin kannalta, Ojala-Niemelä toteaa.

 

         Lappi on jäänyt nuolemaan näppejään tällä vaalikaudella infranparannushankkeista vaikka sekä liikenne- että elinkeinoministerien salkut ovat keskustalaisten käsissä. Edunvalvonta vaatii kovaa työtä ja hallituspuolueiden kansanedustajat ovat tässä työssä avainasemassa, Ojala-Niemelä muistuttaa.

 

Lisätietoja:

Johanna Ojala-Niemelä

Kansanedustaja

P. 050 512 2663