SDP:n Johanna Ojala-Niemelä: Yhteiskunta on vapaassa pudotuksessa

Tiedotearkisto,Tiedotteet

– Sipilän hallituksen toimesta hyvinvointiyhteiskunnan perusteita rapautetaan ennen näkemättömällä tavalla, toteaa kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän I varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä vappupuheessaan Kemijärvellä.

– Eduskunnassa on käsiteltävänä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kokonaisuus, joka ei tunnu olevan enää kenenkään hallittavissa. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet kuten terveyserojen kaventuminen, kustannusten nousun taittuminen tai saumattomien hoitoketjujen toteutuminen ovat jääneet sivuraiteelle, Ojala-Niemelä totesi.

– Uudistuksessa ei ole kyse ihmisten terveyspalveluista, vaan lehmänkaupoista, joissa keskusta pönkittää asemaansa maakuntamallilla ja kokoomus haluaa avata miljardien markkinat terveysjäteille. Markkinoille on luvattu valinnanvapauden nimissä 5,3 miljardia euroa. Markkinalogiikkaan kuuluu olennaisena osana voiton tavoittelu ja tässä mallissa ihmisten terveyspalvelut ovat uhrattu bisneksen alttarille, Ojala-Niemelä muistuttaa.

– Keskustan hellimää maakuntauudistusta viedään rinnan soteuudistuksen kanssa ja ensimmäiset koelaskelmat osoittavat, että Lappi on maakunnista kärsijöiden kärkipäässä. Lapilta ollaan leikkaamassa rahaa 28 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa 159 euroa per asukas. Miten Lapin keskustalaiset kansanedustajat – Lohi, Maijala, Kärnä ja Kulmuni puolueen varapuheenjohtajana – hyväksyvät tämän, Ojala-Niemelä penää.

– Koelaskelmissa ei ole huomioitu Lapin erityispiirteitä. Erillistä rahoitusta ei ole osoitettu saamenkielisten palveluiden hoitamiseen. Saaristolaisuus on erityisenä kriteerinä, mutta sellaista kriteeriä ei ole, joka tukisi Lapilla ominaisia piirteitä kuten harvaa asutusta tai pitkiä etäisyyksiä. Jos rahoitus vähenee tässä mittakaavassa, niin uudet maakunnan päättäjät ovat heti alkuun epäkiitollisen tehtävän edessä, jossa kysymykseen tulevat joko palveluiden karsinta tai taksojen ja maksujen nosto, Ojala-Niemelä toteaa.

– Tämän kaiken lisäksi jatkossa sekä sosiaalipuolen tehtävät että terveydenhuolto sekä kasvupalvelut rahoitetaan samasta yleiskatteellisesta valtion kirstusta. Kun sosiaali- ja terveydenhuollosta loppuu rahat, syödäänkö työllisyyspalveluiden rahat? Tiemäärärahat kuitenkin tulivat korvamerkityiksi, joten tämäkin lienee osoitus tämän hallituksen arvoista, Ojala-Niemelä toteaa.

TEM hallinnonalan palveluita kutsutaan jatkossa kasvupalveluiksi. Kyseessä ne palvelut, joita ELY:t ja TE-toimistot järjestäneet. Asiaa koskeva hallituksen esitys HE 35/2018 parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Lisätiedot: kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä, p. 050 512 2663