Talousvaliokunnan sd-jäsenet: Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta saavutettiin asiallinen kompromissi

Tiedotearkisto,Tiedotteet

Talousvaliokunnan sd-jäsenet Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä ja Ville Skinnari pitävät valiokunnassa saavutettua yhteistä kantaa kohtuullisen hyvänä kompromissina.

Viime vuonna sähkön syöttötariffeja maksettiin 226 miljoonaa euroa. Tästä valtaosa 196 miljoonaa euroa meni tuulivoimalaitoksille ja 28 miljoonaa euroa metsähakkeelle. Tukea on pidetty kalliina ja liiaksi tuulivoimaan suuntautuneeksi, koska uusituvan energian muut lähteet (aurinko jne.) eivät ole olleet riittävän kilpailukykyisiä.

Eduskunnan käsittelyssä olevan uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotukijärjestelmä perustuu huutokauppaan, jonka tavoitteena on kohdella eri energiantuotannon teknologioita tasapuolisemmin.

Valmistelujen eri vaiheissa pohdittiin myös sitä, että pitäisikö koko tuki miettiä kokonaan uudelta pohjalta. Tähän ei kuitenkaan päädytty. Tuen kustannuksia on ennakkoon vaikea arvioida, mutta valiokunnassa kuultujen asiantuntija arvion mukaan haarukka on noin 120 – 360 miljoonaa euroa 12 vuoden ajanjaksolla.

Myös CHP-laitosten toiminnan turvaaminen ja irrottautuminen kivihiilestä on tärkeää. Tuesta 90 miljoonaa euroa suunnataan tukeen, jolla kannustetaan kivihiilen käytön suunniteltua aikaisempaan lopettamiseen. Tässä mielessä on hyvä, että kannustepaketissa korostuvat riittävällä tavalla uusien, hiiltä korvaavien teknologioiden mahdollisuudet energiamurroksen toteuttamisessa.

Talousvaliokunta korosti yleisemminkin, että tukien painopisteen tulee siirtyä tuotantotuesta uusien innovatiivisten teknologisten ratkaisujen tukemiseen. Talousvaliokunnan mietintöön SDP:n aloitteesta lisättiin, että valiokunta pitää tärkeänä, että kannustintuki laajennetaan kohdistumaan myös muihin kuin nykyisin hiiltä käyttäviin energialaitoksiin, jotka tuen avulla kehittävät ja ottavat käyttöön hiiltä korvaavia ja päästöjä vähentäviä teknologioita.