Hallitus horjuuttaa työmarkkinoiden rauhaa

Kolumnit

Hallitus on moukaroinut oikein urakalla työntekijöiden suojaksi tehtyä lainsäädäntöä. Oikein lekaa pienempää työkalua ei ole keinovalikoimasta löytynyt. Kehysriihessä hallitus jatkoi valitsemallaan linjalla. Se päätti heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä ja poistaa määräaikaisuuden peruste alle 30-vuotiailta työttömiltä.

Uudet päätökset olivat jatkoa sarjaan aiempia työelämää heikentäneitä päätöksiä. Niitä sitten riittääkin: pakkolait, lomarahaleikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, aktiivimalli, koeajan pidentäminen, takaisinottovelvollisuuden löysentäminen ja työsuhdeturvan heikentäminen pitkäaikaistyöttömiltä. Palkansaajilla on aidosti tullut mitta täyteen hallituksen toimista, joita lakot ilmentävät SDP:stä riippumatta.
Sipilän hallitus loivensi esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä ja se muutettiin koskemaan alle 10-hengen yrityksiä. Tämä ei kuitenkaan oppositiota tyydytä. Yrityskoko, kuten ei ikäkään, ei voi olla kriteeri erilaisille työsuhteen ehdoille. Kysymys on ennen kaikkea työntekijöiden yhdenvertaisuudesta. Esityksellä ei myöskään tutkitusti ole kaavailtuja työllistämisvaikutuksia.
Pienet ja keskisuuret yritykset ovat tällä hetkellä niitä, jotka työllistävät. Yleensä korkein kynnys on juuri ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa. Tätä helpottaaksemme olemme esittäneet, että siitä voisi saada 20 000 euron verovähennyksen. Lisäksi SDP esittää alvin alarajan nostamista 30 000 euroon yrittäjien arjen helpottamiseksi.
On selvää, että työsuhdeturvan heikentäminen lisää työelämän epävarmuutta. Nämä päätökset vaarantavat sitä luottamusta ja näkymää tulevaan, jolla ihminen voi elämäänsä suunnitelmallisesti rakentaa. Samalla ne osoittavat hallituksen täydellisen osaamattomuuden työmarkkinakysymyksissä. Demokraattiseen sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluu lakko-oikeus. Yleisesti ottaen Suomi ei ole lakkoherkkä maa, eikä rajoittamiselle ole minkäänlaisia perusteita. Nyt syntyneen kiistan juurisyy ei ole työtaisteluoikeuden rajoittamisessa, vaan siinä, ettei esityksiä ole valmisteltu kolmikannassa, eikä yrityskoko voi olla kriteeri erilaisille työsuhteen ehdoille.
Vetoan, että osapuolet istuisivat neuvottelupöytään ja löytäisivät sopimusteitse ulospääsyn tilanteesta.

Valtion ensi vuoden talousarvion loppusumma on 55,3 mrd euroa. SDP on esittänyt muutoksia budjettiin 1 mrd:n edestä, joten mittasuhteissa puhutaan lillukanvarsista. Talousarvioaloitteisiin tulemme osoittamaan rahoituksen syksyn vaihtoehtobudjetissa ja siitä huolimatta otamme velkaa vähemmän kuin hallitus. Haluamme perua koulutusleikkaukset, purkaa indeksijäädytykset sekä purkaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisen. Hallitus edelleen alentaa hyväosaisten verotusta, vaikka samalla rahalla olisi voitu perua perusturvan indeksijäädytykset. Nämä ovat Sipilän hallituksen arvovalintoja.

Johanna Ojala-Niemelä
SDP:n eduskuntaryhmän vt. puheenjohtaja