Kuulumisia eduskunnasta vuoden 2020 päätteeksi.

Hyvät ystävät,


Kulunut vuosi on ollut koronan sävyttämä ja täysin poikkeuksellinen. Eduskunta on toiminut jakautuneena kolmeen osastoon, jossa kolmannes edustajista on ollut eduskunnassa läsnä, kolmannes varalla ja kolmannes etätyössä. Tällä on pyritty turvaamaan valtiopäivien toiminta siitä huolimatta, että joku kansanedustajista sairastuisi. Malli on osoittautunut toimivaksi ja olemme säästyneet vähällä: vain yhden edustajan ja muutaman virkamiehen sairastumisella.


Lainsäädäntötyötä on värittänyt, koronasta johtuvista syistä tehtävät, perusoikeuksiin kohdistuvat rajoitustoimenpiteet. Sairaanhoidon ja tehohoidon kapasiteetin turvaamiseksi jouduimme keväällä rajoittamaan ravintoloiden aukioloaikoja sekä liikkumista Uudellamaalla, siirtämään lapset ja nuoret lähiopetuksesta etäopetukseen ja sulkemaan rajat muutamia asioita mainitakseni. Koronatoimista Marinin hallitus on saanut maailmanlaajuisesti kiitosta. Hallituksen strategia, jossa talous alistettiin ihmisten hengelle ja terveydelle, on ollut onnistunut. Suomessa koronaan kuolleita on tähän päivään mennessä 400, kun taas Ruotsissa luvut ylittävät jo 6 000 henkilöä. Myös Suomen talous on osoittanut kestävyytensä ja ottanut pienemmän iskun vastaan, kuin moni muu Euroopan maa.


Muutakin on tehty kuin hoidettu koronaa. Olemme saaneet vietyä SDP:n keskeisiä tavoitteita tälle vaalikaudelle eteenpäin. Hoitajamitoituksesta on jo säädetty, ja porrastetusti pääsemme seitsemään hoitajaan kymmentä hoidettavaa kohti vuoteen 2023 mennessä. Parhaillaan eduskunta käsittelee oppivelvollisuusiän pidentämistä, jonka nojalla nuorella on velvollisuus käydä toiseen asteen koulutus, joko ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto. Toinen aste tehdään samalla maksuttomaksi, joten jatkossa nykyisen opetuksen ja aterian lisäksi myös koulukirjat ovat maksuttomia, sekä yli seitsemän kilometrin kuljetukset ja majoitus niille nuorille, jotka sitä tarvitsevat. Oppivelvollisuuden laajentaminen on ennen kaikkea investointi nuorten tulevaisuuteen. Marras-joulukuun vaihteessa eduskunta odottaa vielä käsiteltäväksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja sen käsittelemiseen menee ainakin kevät istuntokausi.


Aina ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Hektisen vuoden kuluessa, itselleni tuli pysähtymisen paikka näin vuoden lopussa, kun sain tiedon, että olen sairastunut ja minulla on todettu aivokasvain. Olen menossa vielä ennen joulua leikkaukseen Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Huojentavaa on, että kasvain on 90 prosentin todennäköisyydellä hyvänlaatuinen ja se sijaitsee melko pinnalla, jolloin sen poistaminen pitäisi olla helpompaa. Leikkauksesta johtuen en pysty vielä varmuudella sanomaan riittääkö eduskunnan joulun istuntotauko asian hoitamiseksi vai joudunko jäämään pidemmälle sairauslomalle. Tämän arviointi on vielä liian ennenaikaista ja toipilasaika viitoittaa sitä, miten pystyn palaamaan töihin. Ajatuksiani sairaudesta ja kuluneesta vuodesta on luettavissa keskiviikkona 9.12. ilmestyvässä Me Naiset lehdessä.

Toivotan Teille oikein ihanaa ja lämmintä joulun alusaikaa & hymyillään, kun tavataan!

Johanna
Eduskunnassa 8.12.2020

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *