Johanna Ojala-Niemelä ja Eduard Odinets: Perustuslailliset oikeudet on taattava myös kriisien aikana

Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja Viron parlamentin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Eduard Odinets totesivat Tallinnassa pidetyssä tapaamisessa, että perustuslain antamat oikeudet on taattava kaikille myös kriisin aikana.

Suomalaista kollegaa isännöineen Odinetsin mukaan viime vuosien kriisien – korona, sota, talouskriisi – yhteydessä on toistuvasti nostettu esille perustuslaillisten oikeuksien takaaminen. ”Pandemian aikana erilaiset rajoitukset ja velvoitteet – olipa kyseessä etäisyyden pitäminen tai rokotukset, Venäjän sota Ukrainassa – Venäjän kansalaisia koskevat rajoitukset, talous- ja energiakriisissä – ihmisten selviytymishuolet”, Odinets listasi joitain aiheita, jotka ovat saaneet voimakkaan reaktion yhteiskunnassa.

”Kriisien monimutkaisuudesta huolimatta meidän on varmistettava, että ihmisten perustuslailliset oikeudet taataan maksimaalisesti sekä lainsäädäntö- että toimeenpanovallalla”, Odinets sanoi. Ojala-Niemelä lisäsi suomalaisten kokemusten perusteella, että pandemioiden kaltaisissa kriiseissä lainsäätäjillä on paineita toimia nopeasti. ”Mutta poikkeusoloissakin – ja erityisesti poikkeusoloissa – meidän on huolehdittava perustuslaillisista takeistamme. Toimenpiteiden tulee olla tarpeellisia ja oikeasuhteisia”, Johanna Ojala-Niemelä sanoi.

Odinetsin ja Ojala-Niemelän tapaaminen tapahtui Viron ja Suomen sosiaalidemokraattien jatkuvan yhteistyön puitteissa, jonka aikana tehdään molemminpuolisia vierailuja ja kokemusten vaihtoa. Sekä Viron sosiaalidemokraattinen puolue että Suomen sosiaalidemokraattinen puolue kuuluvat Euroopan sosialistipuolueeseen (PES).

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *